Onderhoud kleding en schoenen

KLEDING ONDERHOUD

Wol:
Nooit warmer dan 30 graden wassen, niet in de week laten staan en centrifugeren vermijden. Gebruik weinig en altijd en special wolwasmiddel. Wol liggend drogen om beschadiging en vormverlies te voorkomen. Pillen kan verholpen worden met en special pilapparaat.


Katoen:
Was (biologisch) katoen met en fijnwasmiddel en niet te heet. Na de eerste wasbeurt zal het katoen wat krimpen, dat is normaal. Drogen is afhankelijk van de fijnheid en de kleurvastheid van de stof. Sommige kledingstukken kunnen in de droger.


Linnen:
Wanner het mogelijk is uw linnengoed met een wasmachine te wassen, is 40 °c heet genoeg en centrifugeer linnen liever niet. Strijk het bij voorkeur nog vochtige linnen op hoge temperatuur aan de binnenkant om glimmen te voorkomen.


Zijde:
Was zijde met een wolwasmiddel bij voorkeur met een snelle handwas. Niet wringen of wrijven en niet centrifugeren. Laat zijde nooit weken in water. Met een lauwe strijkbout aan de binnenkant de licht vochtige zijde strijken.


Acetaat, rayon en viscose
:
Dit material lijkt veel op zijde, het krimpt maar is heel soepel en snel droog. Wassen met de hand is het beste, bij lang nat wassen kan het zijn sterkte verliezen


Polyester, nylon en lycra:
Omdat vuil zich snel tot deze stoffen hecht, kunt u het beste de synthetische stoffen geregeld wassen op een niet te hoge temperatuur (40 °c). Spoel ze hierbij goed door en hang ze nat op. Strijken is niet nodig.

 

SCHOENEN ONDERHOUD

Algemeen:
Door uw schoenen in te spuiten met een waterafstotende spray, maakt u ze water- en vuilafstotend waardoor ze beschermd zijn tegen invloeden als regen, sneeuw, waterplassen, e.d.. Wij raden u aan altijd het juiste onderhoudsmiddel te gebruiken dat afgestemd is op de verschillende leersoorten. 

Onderhoud uw schoenen minstens een keer per twee weken en eerder wanneer ze erg vuil zijn.

Zet natte schoenen nooit bij de kachel om te drogen! De schoen droogt dan uit en kan stuk gaan. Uw schoenen dienen langzaam te drogen en kunnen het best volgestopt worden met en krant. Een cederhouten schoenspanner helpt uw schoenen hun vorm te behouden.


Reinigen:
Voor het aanbrengen van een waterafstotende spray altijd eerst vuil, stof, vet en de resten van eerder aangebrachte onderhoudsmiddelen verwijderen. zo kan het leer gemakkelijker nieuwe onderhoudsmiddelen opnemen.

Reinig schoenen nooit met een afwasmiddel of andere zeep.

Suède en nubuck kunnen gereinigd worden met de collonil suede en nubuck borstel.


Draag uw schoenen met zorg, behandel ze met respect
voorkom onnodige slijtage en onderhoud ze regelmatig, en u zult er nog langer plezier van hebben.